Äppelpaj – inspiration och kreativitet

Äpplen hör till hösten. Det är dags att grädda äppelpaj, koka äpplemos och äpplesylt.

äpplepaj. Äpplen

Om sin kärlek till äpplen och matlagning berättar innehavaren av Linnebutiken i Ätran Vitaliya Mildhult.

Äpple är min favoritfrukt. Varje år gräddar jag äppelpajer, kokar åpplekräm och sylt. Det går även väldigt bra att frysa äpplen. Matlagning brukar hjälpa mig att slappna av och även göra olika arbetsuppgifter. Många kreativa lösningar kommer till mig just i köket när jag bakar eller lagar middag. Igår fick jag i uppdrag från en av våra kunder att förbereda en monter till mässan Heimtextil som pågår i Frankfurt i februari 2014. Jag skulle föreslå dekorationer till en stor monter (50 kvadratmeter), förbereda kataloger och designa nya handdukar och badrockar. Jag hade inga idéer när jag satt vid mitt skrivbord. När jag började baka en äppelpaj enligt en gammal rysk recept kom lössningar på alla mina arbetsuppgifter av sig själv. Äppelpajen blev väldigt god, och jag vet hur jag ska utforma kataloger till mässan och hur nya handdukar ska se ut.

Recepten på min äppelpaj är väldigt enkelt och ni får gärna baka den själv:
4-5 äpplen (gärna syrliga)
3 ägg
2,5 dl. socker
2,5 dl. mjöl
kanell

Äpplepaj. Smeten

Rensa äpplen och skär de i små tärningar, strö lite socker och kanell på dem. Blanda ihop äggen, mjölken och mjölet och vispa smeten ordentligt, lägg in tärnade äpplen och vispa igen. Lägg upp massan i ugnsäkert form och grädda i 225 grader cirka 30 minuter. När pajen blir lättbrun på ytan, lägg gärna på en bit av alluminiumfölje och grädda den vidare.

Åpplepaj färdig.

Lycka till! Jag hoppas att er paj blir god och kan hjälpa er att få inspiration och hitta på olika kreativa lössningar.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someone