Tyger – återvinningstips. En flättat matta

Medarbetaren från Linnebutiken i Ätran Elisabeth Karlssen berättar om ett enkelt sätt att återvinna gamla tyger. Hon föreslår att flätta en fin matta

En gång tvättade jag min sons lakan och märkte att det var trasig. Mitt första tanke var att kasta det. Men så mycket tyg kan man inte kasta! Det var sonens favoritlakan och jag ville ge det ett nytt liv. Två dagar senare hittade jag en liten beskrivning på nätet som jag bestämde mig för att testa, sagt och gjort…

Man skär tyget i smala remsor och flättar dem i långa flättor (man kan även virka flättorna med en virknål). Ändarna av remsorna bör sys ihop och klippas rena, för att inte skarvarna skall synas!

Tyger. En flättat matta

Sedan är det bara att rulla och sy, rulla och sy, rulla och sy… Först ett glasunderlägg, sedan ett grytunderlägg, nu en stjärtlapp… Större och större… Man kan sy från hand eller med zigzag stygn på maskin.

Lycka till! Om ni har flera återvinningstips för tyger berätta dem gärna för oss på Linnebutiken i Ätran

Tyger. En flättat matta hel

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestEmail this to someone