Marion Solkvint: affärsutveckling och teambuildning i familjeföretag

Vitaliya Mildhult har intervjuat, exklusivt för Textilbloggen, Marion Solkvint – en coach som arbetar med affärsutveckling och teambuilding i familjeföretag

Jag har känt Marion i sju år och tycker om henne. Jag har bjudit in henne som gäst till Textilbloggen därför att hon har direkt koppling till textilier. Hon har varit delägare i ett familjeföretag inom textilbranschen. Idag är hon coach och arbetar i första hand med familjeföretag. Hur hjälper hennes egna erfarenheter henne i detta nuvarande yrke?
– Verksamheten med textiltillverkning finns kvar fortfarande, berättar Marion. Det hjälper mig på olika sätt: jag har upplevt olika moment i företagandet och jag kan problematiken. År 2006 var jag klar med utbildningen Organization and Relationship Systems Coaching, och det var självklart för mig att börja arbeta med familjeföretag där jag kan använda allt som jag kan. Utbildningen var inte branschbunden och den passar utmärkt till alla typer av verksamhet.

De flesta företag inom textilbranschen är familjeföretag som startades på 1930-50 talet. Nu fortsätter nya generationer sina föräldrars verksamhet. Det kan vara svårt att köra ett gammalt etablerat företag i nya banor. Vad kan de tänka på för att främja affärsutvecklingen i sina företag?
– De måste tänka nytt! svarar Marion. De ska vara nyfikna på nya trender, utforska nya möjligheter och vara uppdaterade om affärs- och industriutveckling. Detta gäller alla företag: att ta utmaningar och göra dem från svagheter till styrkor.

Marion Solkvint: affärsutveckling och teambuildning i familjeföretag
Marion Solkvint

Familjeföretag är mycket speciella vad det gäller personrelationer och teambuilding med olika roller. Vad kan Marion tipsa dem om?
– Man måste tänka på företagets affärsutveckling, hur det går för företaget och hur man kan gå vidare. Det är mycket viktiga frågor, men man hinner inte tänka på dem i vardagen. Hela teamet måste hitta sina gemensamma styrkor och bli medveten om dess utmaningar. Jag brukar föreslå mina kunder att gå genom Team Diagnostik. Denna analys hjälper att upptäcka styrkor och svagheter och förstå hur teamet fungerar. Testet är opersonligt och gäller företaget som helhet. Det är viktigt för varje företag att kartlägga synliga och osynliga roller i teamet.

Marions man driver Yogainstitutet och Marion är delaktig i hans företag. Hon är aktiv i två familjeföretag samtidigt. Kanske hjälper yoga henne hitta balans i livet och orka med företagandet.
– Yoga hjälper mig att släppa tankar och ta bort stress från både hjärnan och kroppen, bekräftar Marion. Vi erbjuder hot yoga i uppvärmd miljö och klassisk yoga i rumstemperatur. Hot yoga är en annorlunda träningsform som ger det extra för kroppen: ökat syresättning, styrka och flexibilitet. Alla kan träna yoga oavsett ålder och fysisk kondition.

Tack Marion för trevlig intervju!

Följ Marion Solkvint på Facebook.

/Vitaliya Mildhult