Dopklänningar från Lyst Form – traditioner och nutid

Dopklänning är en av de vackraste kläder som man har på sig i livet. Idag pratar vi om dopklänningar och andra vackra kläder och ting med Pernilla Hoffer Jansson som driver textilföretaget Lyst Form

När man pratar med en person är det alltid intressant att få veta lite om hennes bakgrund och varför det blev precis ett sådant företag. Pernilla berättar gärna om sig själv och sin verksamhet:
-Jag har alltid varit intresserad av textil och att sy. Redan som barn. Min farmor hade utbildning i hushållsskola och vävde mycket, och min mamma sydde lite till husbehov. Jag utbildade mig till lärare inom textil i Uppsala på ämnestextillärarlinjen (och även till lärare inom tyska som tillägg). Jag har arbetat som lärare inom både textil och språk, men känner ett behov av att uttrycka mig skapande, och arbetar därför nu som textildesigner, där jag får arbeta utifrån mina egna visioner. Det som är viktigt för mig i detta är de goda naturliga materialen, respekten för hantverket och inspirationen i natur och folklore. För mig smälter det samman i begreppet Slow Living Fashion. Det handlar om respekt, kvalitet och hållbarhet i tid och miljö på flera plan.

– Att jag mest arbetar i linne är dels för att jag tycker att det är ett underbart material, det har historisk förankring i vårt land, i folkliv och folklore, det är vackert och har goda egenskaper, men också för att det är ett till material bredvid den vanliga konventionella bomullen. Vi behöver använda fler material och komma bort från dominansen av konventionell bomull. Linne är väldigt mycket mindre tärande miljömässigt än bomullsframställning. Själva produkterna, valet av vilka saker det blir hos Lyst, har växt fram från intresse och inspiration. Det började med dopklänningar, för att det är ett inspirerande plagg där man gärna vill ha något fint till sitt barn, med förankring i det förflutna, men med riktning mot framtiden barnet ska leva i. Där är linnet, designen och miljömässig hållbarhet för framtiden något som spelar in.

Dopklänning är ett speciellt plagg som har gamla traditioner. Varför de är så långa i Sverige?
– Dopklänning är lång just därför: Att den är alldeles för lång för barnet är en symbol för att dopet är något att växa i. Att barnet har mycket kvar att lära sig om Gud och om sin tro. Sedan vid konfirmationen bär konfirmanderna vita kåpor igen, och har då vuxit i sin “dopdräkt”. Sedan är kanske någon dopklänning lite extra lång, bara för att det ser elegant ut. Att ha en dopklänning i släkten är inte så ovanligt. Jag vet inte hur länge det varit så, men jag kan tänka mig att det varit länge. Den dopklänning jag vet om som gått i släkten längst är en från 1870.

Dopklänningar från Lyst Form

hemsidan Lyst Form berättar Pernilla om olika nyanser av dopklänningar. Vilken dopklänning ska man välja för sitt barn och varför?
– Vad jag kan rekommendera om dopklänningar. Tja, såklart det du hittat om praktiska ting nedan. Även tycker jag att en dopklänning i naturmaterial är både vackrare och behagligare att ha på sig för barnet. Annars är det föräldrarna som ska känna att det blir rätt för deras högtid. De flesta dopklänningar är vita och det har en symbolisk betydelse, om barnets oskuldsfullhet. Man kan gärna ha dopklänningen under dopet och byta till något annat vid dopfesten, för barnets bekvämlighets skull. Lysts dopklänningar är i linne för att det är ett underbart traditionellt material, men även för att det är vackert och behagligt att bära. Dopet var en av de viktigaste högtiderna och man hade högtidsdräkt, var så fin man kunde.

Dopklänning från Lyst Form

Tack Pernilla för din berättelse!

/ Vitaliya Mildhult

Följ Lyst Form AB på Facebook.