Ekologisk bomull, färgglada strumpor och många prickar från Jola Design

Ekologisk bomull, färgglada strumpor och prickiga kläder, visst låter det spännande. Idag pratar vi om allt detta med Jola.

Jag hade hört mycket av branschfolk om Jola som duktig designer och företagare. En dag i juni träffades vi på en marknad, jag kunde inte gå förbi hennes färgglada strumpor och kläder utan att stanna till och prata. Från första ord som jag hörde från Jola kändes en enorm kärlek till textilier och design. Hon brinner för sitt företag och allt hon gör.

Ekologisk bomull, fägglada strumpor och många prickar från Jola Design

Det var en självklarhet för Jola att börja arbeta med textilier. Hon växte upp i en textilateljé, hennes mamma var designer och konsthantverkare, hon lärde Jola sy och virka. Och Jola gick vidare själv.
– Jag målade akvarell och sedan gick jag en ullfärgningskurs, där tio kilo garn skulle färgas i en gigantisk kokande gryta. Av detta garn blev det handstickade tröjor med landskap på, med inspiration från havet, himmelen och naturen. Alla tröjor fick poetiska namn och blev mycket populära.

Efter sin succé med ullgarn började Jola arbeta med ekologisk bomull. De berömda färgglada strumporna och prickiga kläderna tillverkas just av detta garn.
– Ekologisk bomull odlas i Peru. Projektet med ekologiska bomullsodlingar startades av svensken Stefan Bergman 1986, började med fem odlare och har nu växt till att omfatta 390 familjer som har sin huvudsakliga försörjning i projektet. Läs om projektet och se filmen på www.ecocotton.com.

Färgglada strumpor från ekologisk bomull från Jola Design

Det är mycket häftigt med starka färger, prickar och olika mönster på kläder. Men hur kombinerar och matchar man dem egentligen? Kan både unga och äldre klä sig färgglatt till vardags?
– Alla från tonåringar till hundraåringar kan skapa sin egen färgglada garderob. Små och stora prickar på kläder. De färger som krockar med varandra passar perfekt ihop: lime och lila, orange och blå. Och färgglada mönstrade strumpor är oslagbara till varje klädsel vid varje tillfälle.

Vilken utmaning! Var inte blyga och skapa egen färgglad stil!

Kläder från ekologisk bomull från Jola Design

Följ Jola Design på Facebook och på hemsidan.