Fotograf Urban Gattzén – en sommarpromenad i Ätran

Fotograf, föreläsare och affärsman Urban Gattzén har ingen anknytning till textilier. Men det är mycket inspirerande och berikande att träffa honom.

Jag är bekant med Urban under de senaste fem åren, jag hade hört honom på en av hans föreläsningar. En vacker dag i juni bjöd jag honom på en promenad i skogen nära Ätran. Jag var nervös före mötet och förberedde mig mycket inför det. Jag läste allt som finns om Urban på internet och tittade fram och tillbaka på hans bilder. En del av bilderna talade mycket för mig, en del väckte många känslor. Jag vill inte upprepa samma historier som man har skrivit om Urban, jag berättar min egen.

När man tittar på Urbans bilder tror man att han är en välutrustad fotograf, men överraskningen är att han ofta använder sin mobiltelefon eller en enkel kamera som han alltid har med sig. Meningen med hans bilder är att de är och enkla, meditativa och förmedlar energier. Så ska det vara!

Fotograf Urban Gattzén. Brädor

Fotograf Urban Gattzén - tegelstenar

Allt började 2008 när Urban fick en mobiltelefon med kamera av sin vän. Han publicerade sina bilder på Facebook och flera obekanta personer kommenterade bilderna och beskrev sina känslor och tankar som väcktes av dem. Det blev en riktig utmaning att få beröm från personer som man inte känner till. Då skrev Urban ut 100 bilder på A3-papper och började skicka dem till personer som lämnade sina kommentarer på hans bilder. På så sätt gav han sin kärlek till världen.
– Ge något som du kan till världen och du ska få betydligt mera tillbaka. Allt i världen fungerar så, säger Urban.

Fotograf Urban Gattzén. Havet

Urban Gattzén - svamp

Sedan började hans karriär som fotograf utvecklas mycket fort. Urban blev kontaktad av en spansk kvinna som ville köpa hans bilder till sin bok, hon ordnade även vernissage i april 2010. Den nyblivna fotografen bodde under tiden i en liten by nära Malaga och hade mycket tid på sig att fundera om livet. Han började även blogga. Domännamnet Livsnjuta.se köpte han 2004 och visste inte varför, fyra år senare fick domänen sin användning. Då var Urban 48 år och han hade inte skrivit mycket i sitt liv, var mycket blyg för att skriva och hade ett spansk tangentbord. Han skrev om sina känslor och tankar, det spelade ingen roll att det var mycket stavfel för hans läsare. Urban fick många fina på hans inlägg på Facebook och på bloggen och den är välbesökt fortfarande. Där publicerar han sina bilder. Som fotograf avbildar han alla möjliga saker som han ser varje dag: elstolpar, gamla byggnader, blommor och allt möjligt. Ett par gånger försökte Urban skapa porträtt av människoansikten.
– Det blev inte som jag hade tänkt mig, berättar Urban. Men det finns så mycket som han är duktig på att plåta.

Promenaden med Urban gav mig mycket inspiration och en positiv input i livet. Vi pratade mycket om fenshui, änglar, Gud, manligt och kvinnligt. Allt detta är så främmande och så välkänt för mig på samma gång.

Tack Urban för en fin promenad!
/Vitaliya Mildhult

Följ fotograf och inspiratör Urban Gattzén på Facebook

Fotograf Urban Gattzén. Maskros

Urban Gattzén - blomma