Julbord – mat, gemenskap och traditioner

Julbord är den mest traditionella middag som man äter i Sverige. Vad är nytt och vart är gammal på julbordet?

Från gamla tider firar man Jul – alla samhällsklasser från de rikaste adelsfamiljer till de fattigaste bönder. Alla försökte dekorera sitt bord så gott de kunde – med linnedukar, fina tallrikar och bestick, och med den godaste mat man hade.

Julbord dukat på Åstgård

Vad är den äldsta maträtt på julbordet? Det är svårt att säga exakt, men lutfisk är en riktig gammal vän till sil och julskinkan. Lutfisk förknippas med katolska traditionen att fasta förre Jul, då var förbjudet att äta kött precis förre Jul och lutfisken var den viktigaste rätten för fastande folk. Köttbullar och prinskorv kom till julbordet väldigt sent – på 1980 talet. Kanske började alla kvinnor jobba yrkesmässigt och det blev praktiskt att ha lite industritillverkad matt på julbordet för att minska stressen.

Det är alltid underligt hur man orkar äta allt som finns på julbordet. För stora julbord med mycket mat finns det en speciell ordning. Maten brukar avnjutas i fem omgångar. Första omgång äter man sill och sillrätter. Under andra turer äter man mer mättande fiskrätter från lax, ål och böckling. Vid tredje turen är det bra att plocka kalla köttdelikatesser som grisfötter (gammaldagsfavorit!), fårfiol och kalvsylta. Under fjärde turen rekommenderas att smaka alla varmrätter. Den sista femte turen är väldigt älskat och efterlängtad av alla stora och små – desserter. Om man äter julmat just i den ordningen orkar man äta mycket och njuta av matens smaker.

Desserter på julbord Åstagård

Nästan alla äter julmat hemma med sin familj, besöker sina släktingar och vänner. Men det går även att lyxa till och äta en stort klassiskt julbord på en restaurang eller på en herrgård.

Ett sagolikt julfirande ska äga rum på det nyöppnade Åsgård slottet med en tremeters hög julgran.