Linnetyger- praktiska tips för skötsel

Linnetyger är mycket snygga när de får rätt skötsel

Nu är vi klara med Jul- och Nyårshögtider, men snart kommer flera fester: Alla hjärtans dag, Påsk och Midsommar. Vi firar även födelsedagar och andra familjehögtider. Och vid alla de högtiderna vill vi sitta vid en fint dukat bord. Linnetyger är klassiker för festdukning. Men hur sköter man bordsdukar och servetter av linnetyger?

För några veckor sedan har jag besökt en väninna på hennes födelsedag. Hon är en snygg tjej som vill ha det snyggt och prydligt hemma. Hon hade fått en idé att stärka ett bordsduk av linnetyg för finare dukning. Hon hade inte följt någon exakt anvisning och gjorde allt på måfå. Till sist blev hennes bordsduk stel och hård som en trädskiva. Hon fick ta det till badrummet och skölja med duschen. Vad hade hon gjort för fel? Hon stoppade för mycket potatismjöl i för lite vatten.

Hur man stärker linnetyger egentligen? Det behövs en tesked potatismjöl per en liter vatten.  Blanda potatismjölet i mindre volym vatten och häl den ut till kokande vatten. Låt blandningen koka i tre minuter. Häl ut den färdigkokta blandningen i kallt vatten och doppa i det tyget. Vänta lite tills tyget blir ordentligt blött.  Sedan går det bra att torka och stryka tyget.

Det är inte så lätt i början att stryka linnetyger. Det krävs lite kunskap. För att uppnå bättre resultat använder man sprayflaska med vatten. Linnetyger torkar väldigt snabbt under strykning, så det behövs att blöta dem flera gånger.  Det är bäst att ställa strykjärnet för den högsta temperatur, då blir tyget slätare. Och vik linnetyger ordentligt, då förvaras de bättre utan att bli skrynkliga.

Inom kort återkommer vi även med praktiska tips om hur man tvättar linnetyger.

Linnetyger och bordstextil