Matrjosjka – inspiration för nya tyger och textilier

Matrjosjka inspirerade oss för skapande av nya tyger, berättar innehavaren av varumärket Anna & Ivan Design Vitaliya Mildhult

Tyger matreshka

Babushka, rysska gumman eller dockan säger svenskar. Men det riktiga ryska namnet är just Matrjosjka. Namnet Matrjona var populär i Ryssland på 1800-talet. Det kom från latinska “mater” som betyder mor. Den storsta trädockan innehåller en hel familj av mindre dockor. De ryska klassiska matrjoshkor är iklädda i färgglada folkloristiska dräkter. Nu finns det även modernare varianter av Matrjosjka – med porträt av politiska ledare eller populära artister. Man kan även beställa en Matrjosjka med sitt eget porträtt.

Matrjoshka har blivi symvol för rysk slöjd och för hela Ryssland liksom Dalahästen för Sverige, fast den kom till Ryssland relativt sent – i mitten av 1800-talet. Liknande träddockor importerade från Japan blev populära i Ryssland och konstnären Leonid Milutin stiliserade dem och klädde om till ryska folkdräkt. Liknande träddokor är populära även i Rumäninen, Ungern och andra länder och de brukar också ha nationella folkdräckt på sig.

tyger matreshka

Jag har alltid tyckt om att leka med Matrjosjkor, deras färgglada folkdräckt har alltid fachinerad och inspirerat mig att sjapa mönster för nya tyger. Jag har provat fler en 15 varianter av Matrjosjka för våra tyger och textilier. Vi har valt bara ett mönster som vi presenterade på mässan i Frankfurt.

tyger matreshka

Mönstret som vi demonstrerade på våra linnefrottehanddukar fick även inspiration från USA.

Vi är mycket stolta som ett företag med rysk ursprung att presentera Matrjosjka i andra länder. Tyger och textilier ispirerade av ryska träddokor tillverkas i Ryssland och vi säljer dem världen runt.