Medeltidskläder av linnetyger är mycket moderna

Medeltidskläder av linnetyger och hampa är mycket moderna och populära. Varför är intresset så stor? Vitaliya Mildhult har intervjuat Kerstin Borgshammar som driver företaget Medeltidsmode, exklusivt för Textilbloggen.

Tyger och handarbete är vårt gemensamma intresse, med tiden blev Kerstin min väninna. Det är spännande att träffa henne iklädd i medeltidskläder och titta på detaljer av hennes dräkt, fast denna stil är lite främmande för mig. Det är alltid intressant att prata med någon som arbetar inom samma bransch, och det blev ett långt och mycket givande samtal.

Medeltidskläder av grova linnetyger och hampa med enkla siluetter är betydligt populärare än barockens kläder med all glans och fluffiga spetsar. Varför? Vart kommer intresset just för medeltiden ifrån?
– Man lär sig mycket om medeltiden från romantiska filmer och TV serier som Robin Hood, svarar Kerstin. I medeltidskläder känner man sig som en hjälte eller en viking. Det är populärt att ordna medeltidsbröllop där alla gäster måste klä sig ut i medeltidsdräkter. Det brukar vara roliga bröllop, de förvandlas till en saga. Och det är syfte med varje bröllop att likna en saga. Men medeltidskläder passar inte till vardagen, det blir för extremt att gå till jobbet iklädd medeltidsdräkt.

När Kerstin studerade i skolan, hade hon en duktig lärarinna som berättade intressanta historier om religion och medeltiden. Då blev Kerstin intresserad av historia. Hennes mamma sydde mycket och lärde henne att sy. Så två intressen fallit ihop och blev det medeltidsmode.
– Jag och min familj var på semester på Gotland 1993 och vi hamnade på en medeltidsmarknad i Visby. Min dotter blev mycket fascinerad och ville ha en medeltidsklänning. Jag kom ihåg alla historier som jag älskade i skolan och sydde några klänningar åt min dotter och mig själv. Mitt intresse till medeltiden växte, det blev flera klänningar och flera medeltidsmarknader i mitt liv, sedan blev det ett företag Medeltidsmode.

Kerstin säljer tyger, tillbehör, annat material och även mönster till medeltidskläder. Hur skapar man mönster till medeltidsdräkter?
– De mönster som jag säljer är inte historiskt korrekta, men de är snygga och enkla att sy, erkänner Kerstin. Men det finns många böcker och sidor på nätet där man kan hitta mönster baserade på historiska fynd.

Kerstin berättade mycket om olika material som passar till medeltidsdräkter, vi diskuterade olika egenskaper av tyger och till sist övertalade mig Kerstin att sy en egen medeltidsklänning och delta i en medeltidsmarknad vid Rikstornering på Hovdala Slott. Vi ses där den 30 maj kl. 10-18 och den 31 maj kl. 10-17!

Medeltidskläder av linnetyger. Rikstornering
Bild från hemsidan Rikstornering på Hovdala Slott 2014

Följ Kerstin på Facebook. Medeltidsmode.se

/Vitaliya Mildhult