Mocka – skönt, vackert och tidlöst

Mocka är ett så vanligt, men samtidigt exklusivt, material för kläder. Idag pratar vi om mocka och modetrender med Marianne Schönning, som snart i 30 år driver företaget Mocka of Sweden.

Mocka of Sweden. Marianne Schönning

På sin hemsida skriver Marianne: “Filosofin bakom mina plagg är klassisk skönhet förenat med dagens enkla design”. Men vad är klassisk skönhet och dagens design egentligen? Hur passar mocka in i nuvarande modetrender?
– Nu är vi inne i sommarmodet och det är oftast lättare kläder, just nu mycket klänningar i olika längd, berättar Marianne. Vad det gäller mocka på sommaren är det mycket sommarplagg eftersom kroppen inte blir för varm i naturmaterial. Mocka går perfekt att ha direkt på kroppen – det drar inte åt sig dina kroppsvätskor och blir svettigt. Mockakläder är dessutom vattentvättbara. Inför hösten kommer även klänningen att vara i modebilden tillsammans med långbyxor. Men siluetten på byxorna kommer att vara annorlunda mot de smala byxor med långa tröjor och tunikor som vi sett i flera år. Nu kommer mer vidare byxor med korta tröjor och jackor att finnas i modebilden. Det förekommer mycket stora överdelar som ytterplagg i höst. Allt detta är mycket vackert och praktiskt i mocka och nappa.

Mocka of Sweden1

Kläder, designade av Marianne, är helt tidlösa. Man kan glömma en mockajacka i garderoben i fem år och den blir fortfarande modern när den hittas. Vad är hemlighet med de plaggen?
– Eftersom jag skapar klassiska basplagg kommer alla att kunna använda plaggen och känna sig vackra i många år. Dessutom blir mocka och nappa bara vackrare med åren.

Folk är ibland rädda att köpa mockakläder därför att de inte vet att mocka är ett tvättbart material. Inte ens mockaleverantörer har vetat det, säger Marianne.
– Mocka har alltid lockat mig att skapa kläder sidan tidiga år. För mig var det inte möjligt att tänka mig att skapa kläder i ett material som inte går att tvätta. Jag sydde mina första mockaplagg i blå mocka och sedan tvättade jag dem i maskin med såpa vilket gick mycket bra. Fick sedan visa mina indiska leverantörer att det fungerar att tvätta plaggen vilket de inte trodde på.

Modetrender kommer och går. Marianne har skapat mockakläder snart i 30 år. Hur kännetecknas olika decennier och olika modeepoker? Hur upplever en kläddesigner olika modesvängar?
– 80-talet kännetecknades av mycket stora axelpartier så de plaggen gick inte att föra in i 90-talets mode, berättar Marianne. Trender varar oftast med en upp- o nedgång på 10 år. Så under den tiden går det bra att variera dina plagg. Det som kännetecknas för de flesta kvinnor är att de oftast inte tar sig tid att gå igenom sin garderob och prova ut flera variationer av plaggen som redan finns utan man springer ut och handlar nytt. Uddaplagg som sedan inte passar med det som finns. För den som inte har kunskapen kan det bli en bra investering med en styling hos en ut duktig stylist.

Tack så mycket Marianne för en trevlig intervju.

/ Vitaliya Mildhult

Mocka

Följ Marianne på Mockabloggen och titta gärna hennes hemsida.