Resa till Albanien: avkoppling, minnen och inspiration

Resa till Albanien – en fantastisk upplevelse. Det fina landet har allt för turister: stränder, många sevärdheter, god mat och vänligt bemötande.

Att resa till Albanien är numera möjligt med svenska charterbolag. Jag och min familj reste med Apollo med deras alldeles första charterresa till Albanien. Vi var överraskade vid ankomsten till landet: i hamnen mötes vi av Roxettes musik och välkomsttal. Borgmästaren i staden Saranda och representanter för kulturministeriet kom för att hälsa oss välkomna. Första ankomsten av svenska charterturister blev en stor händelse för albansk turistindustri.

Många som åkte med oss med samma flyg och båt hade inte vågat satsa direkt på ett nytt resmål och bokat bara en vecka i Albanien. Jag och min man hade varit i landet 2006 på vägen från Makedonien till Grekland. Vi tyckte om Albanien och ville komma tillbaka dit någon gång. Så vi bokade direkt två veckor, och det var mycket värt. Landet är mycket gästvänligt, trevligt folk, maten smakar gott och kostar nästan ingenting, det finns många sevärdheter och fina stränder.

Bland annat tittade vi lite i deras souvenir- och textilbutiker. Ögat fastnade direkt på deras färgglada textilier och handvävda mattor.

Resa till Albanien. Handvävda mator

Sedan köpte vi två par strumpor åt lillebror, och även åt storasyster, svärmor och förstås åt oss själva.

Resa till Albanien. Strumpor

/Tanja Dianova