Resa till Sri Lanka – möten och vänskap

Resa till Sri Lanka var en stark upplevelse i mitt liv. Jag träffade många underbara leende människor och fick en väninna.

I april 2005, bara fyra månader efter tsunamin, fick jag resa till Sri Lanka på inbjudan av landets regering. Sri Lankas regering gjorde 2005 stora satsningar på export till Europa. Representanter från två utvalda svenska exportföretag (mitt – MIR International AB och Sanden Textiles) fick besöka landet för att se möjligheter för export av textilier till Skandinavien.

Sri Lanka mötte oss väldigt vänligt. Alla i landet var glada för turister och utlänningar. Alla ansikten var leende, men man kunde se sorg i de flesta ögon. Jag beundrade de människorna som trots all sorg efter tsunamin kunde le så öppet och vänligt, vad starka de var.

Under tiodagars vistelse i Sri Lanka besökte vi sammanlagt 25 fabriker som tillverkade textilier. Det var mest unga kvinnor som arbetade på fabrikerna med produktionsprocessen av tyger. Råvaror till tygerna köptes i Indien. På fabrikerna i Sri Lanka tvättades, färgades och vävdes garn och trådar till snygga bomulls- och sidentyger. Arbetslokalerna var utan luftkonditionering och med dåligt elförsörjning.

Resa till Sri Lanka

Barn arbetade på fabrikerna – de sydde från hand små leksaker som skulle levereras till exklusiva butiker i Paris. Jag blev så ledsen när jag såg dem. Som representanter för svenska företag kunde vi inte acceptera sådana arbetsförhållanden och barnarbete. Som privatperson strävar jag efter att köpa varor som tillverkades under rättvisa förhållanden.

Trots det svåra arbetssituationen och fattigdom, skapade de kvinnorna och barn otroligt fina produkter och verkade glada. Jag var så imponerad av deras krafter och livsglädje.

Resa till Sri Lanka - textilier

Den andra kvinna som reste med mig var Anna Severinsson, en kreativ och intressant kvinna och företagare med fingertopp känsla till tyger och stor kärlek till hantverket. Nu jobbar hon som lärare i hantverk i Malmö och förut jobbade som lärare i Värnamo. Vi blev goda väninnor och träffas fortfarande. Ofta tar vi fram bilderna från Sri Lanka för att skratta och gråta åt våra gemensamma minen från resan. Följ gärna Anna Severinsson på Instagram.

Med vänliga hälsningar
Vitaliya Mildhult