Tvättråd för linne – fläckar bort från linnedukar!

Tvättråd för linne är ett aktuell ämne nu, när vi har så festlig tid i december. Vi dukar fina linnedukar för mysiga julbord med familjer och vänner. Sedan kommer vi till frågan: hur tvättar man linnedukar?

Jag har mycket erfarenhet av arbete med linnedukar från mitt arbete både med textilier från varumärket Anna & Ivan Design och på Åsgård slottet, så jag kan dela mitt bästa tvättråd för linne med er.

När vi dukar middagar på Åsgård slottet brukar vi använda två varianter av linnedukar och linneservetter: vita för högtidliga tillfällen och naturfärgade när vi vill skapa lantlig atmosfär. Det händer ofta att det kommer rödvinsfläckar, fettfläckar och fläckar av stearin. Jag har provat flera metoder för fläckborttagning och den sista var den bästa: jag blöter bordsdukar i en tvättbalja med tvättmedel Ariel (för vitt eller kulört tvätt, beroende på dukens färg) – ibland behövs det även att byta vatten två gånger, sedan tvättar jag dem i tvättmaskin på 90 grader. Då blir våra linnedukar perfekt rena och alla fläckar försvinner.

Tvättråd för linne - Textilbloggen

Vi manglar linnedukar direkt efter att vi tagit dem från tvättmaskinen. Då blir de släta och mangling främjar linnets lyster. Vi stryker ett veck i mitten av duken och försöker att duka den på bordet så fort som möjligt. Om ni inte har mangel, går det även bra att stryka linnedukar med ett strykjärn.

Samma tvättråd och skötselråd kan passa bra för linnesängkläder, linnegardiner och andra linnetyger.

Vänliga hälsningar
/ Vitaliya Mildhult

Tvättråd och skötselråd för linne - fläckborttagning från linnedukar, linnesängkläder och linnegardiner