Tyger – återvinningstips. En flättat matta

Medarbetaren från Linnebutiken i Ätran Elisabeth Karlssen berättar om ett enkelt sätt att återvinna gamla tyger. Hon föreslår att fläta en fin matta

En gång tvättade jag min sons lakan och märkte att det var trasig. Mitt första tanke var att kasta det. Men så mycket tyg kan man inte kasta! Det var sonens favoritlakan och jag ville ge det ett nytt liv. Två dagar senare hittade jag en liten beskrivning på nätet som jag bestämde mig för att testa, sagt och gjort…

Man skär tyget i smala remsor och flätar dem i långa flätor (man kan även virka flätorna med en virknål). Ändarna av remsorna bör sys ihop och klippas rena, för att inte skarvarna skall synas!

Tyger. En flättat matta

Sedan är det bara att rulla och sy, rulla och sy, rulla och sy… Först ett glasunderlägg, sedan ett grytunderlägg, nu en stjärtlapp… Större och större… Man kan sy från hand eller med zigzag stygn på maskin.

Lycka till!

Tyger. En flättat matta hel