Åsikter om fönsterputs

Fönsterputs eller inte är en vattendelare. Det är faktiskt en modern lyx att överhuvudtaget ha fönster av glas. Vem säger att de alltid måste vara rena också?

Det är många som har åsikter om städning, oavsett om det handlar om allmän veckostädning eller lite mer omfattande städning med fönsterputs, gardintvätt och liknande. Åsikterna handlar förstås om hur pass rent och i ordning man bör ha hemma i bostaden. Oftast är det kvinnor som inte kan låta bli att tycka till eller vädra sina åsikter.

Så här kan det låta vid fikabordet på en arbetsplats i Täby, runt första advent: “Igår tvättade jag fönstren och hängde upp julgardiner hemma. Det är så härligt med rena fönster, tycker inte du det också?” Den som är lite motvalls kärring svarar då: ”Äsch, jag har redan putsat fönstren en gång i år, i maj. Det räcker väl? Det är ju så mörkt nu i december så man ser ju ändå inte om fönstren är rena eller skitiga.”

Att “kärringen” väljer att svara på det viset kan tyda på att hon inte riktigt ställer upp på alla kulturellt betingade idéer och den sociala press som kvinna nummer ett ger uttryck för. Och det är verkligen legitimt att fråga sig om det inte är dags att bryta normen att “mamma är lik sin mamma”.

Fönsterputs kan lejas ut också

Otvättade fönster hör inte till sånt som kan räknas som ohygieniskt eller sånt som bidrar till slitage i bostaden. Det är en stor skillnad jämfört med att ha skitigt i kök eller badrum, eller att inte dammsuga upp grusen som hunden dragit in, och som sliter på parkettgolvet.

Faktum är att bara det att faktiskt ha fönster av glas, som både släpper in ljus och som går att se igenom, är en relativt modern företeelse. För bara något hundratals år sedan eller så var det fönsterluckor eller djurhudar som var gällande praxis hemma hos vanligt folk.

Om vi återkommer till kvinnorna vid fikabordet så kan det dock mycket väl vara så att “kärringen” i hemlighet också vill ha rena fönster till jul. Men hon inser att det finns andra som kan göra jobbet åt henne och googlar på “fönsterputs i Täby”.

Publicerat den
Kategoriserat som Städ