Att tänka på som husägare

Det finns mycket som man behöver ha koll på som husägare och det är lätt att bli överraskad när något går sönder eller behöver renoveras. Vi listar lite större förändringar och förbättringar som du bör vara beredd att ordna med som husägare.

Måla om fasaden

Om du har ett hus så behöver du ta hand om fasaden. Genom att måla och underhålla den så hindrar du fukt och kyla från att komma in i huset och göra så att träet och konstruktionen ruttnar och faller sönder. Har du ett trähus så måste du räkna med att det behöver målas ungefär var 10-15 år. Då kommer man antagligen behöva byta vissa brädor som är ruttna. Om du inte vill göra arbetet själv kan du alltid anlita ett företag som sysslar med fasadrenovering i Stockholm.

Dränera om

Att dränera om huset är inget man behöver göra särskilt ofta och tur är väl det. Dräneringsarbete är en ganska stor apparat där man gräver upp runt hela huset. Det förstör garanterat den eventuella trädgård som man har. Dessutom är det mycket kostsamt. Om du tror att det snart kan vara dags bör du börja spara redan nu.

Renovera taket

Tegelpannor kan, om man tar hand om dem på rätt sätt, hålla ett helt decennium. Samma gäller för plåttak. Är taket i papp eller betong så får du vara beredd på att det behöver göras om med jämna mellanrum.

Även tak av tegel och plåt behöver viss skötsel. Takarbete är ganska farligt och inget man bör ge sig på som lekman. Se därför till att lägga undan lite pengar så du kan leja en professionell takläggare när det är dags.

Byta värmesystem

Bor du i ett relativt nytt hus är detta inget som du behöver tänka på än på ett tag. Är dock huset lite äldre med en värmepanna eller eluppvärmda element så kommer du nog vilja, eller vara tvungen, att byta värmesystem ganska snart. Börja kolla på vilka alternativ som finns tillgängliga och vad som verkar intressant för dig redan nu.