Stockholm är ledande inom persiennmode

Trender och mode skapas oftast i världsmetropolerna, som av förklarliga skäl brukar vara huvudstäderna. Här samlas modeeliten, makthavarna och kändiseliten, de människor vars åsikter har som mest inflytande på befolkningen och därigenom konsumenterna.

När du tänker på persienner så förknippar du troligtvis inte det med mode och glamour, men inredning har alltid varit på mode och fönster ockuperar en central roll i varje bostad vare sig det är en lägenhet i centrala Stockholm eller en villa på Österlen.

Persienner fyllde till en början bara de centrala funktionerna som solskydd och insynsskydd, de kom i plast och var vitfärgade vilket är standard i en stor majoritet av hyreslägenheter än idag.
Men tiderna förändras och människan ser nya möjligheter för persiennerna, den nya rollen de har fått fylla är som interiör inredning av finaste klass.

De persienner som förr har prytt alla lägenheter har varit så kallade mellanglaspersienner vilket är precis vad det låter som, en persienn som finns mellan glasen. Dess funktion har enbart varit praktisk till den grad att den hindrar oönskat solljus men även oönskad insyn in i bostaden och familjens privatliv.

Men persiennens roll har ändrats i det svenska hushållet och vad som nu tar nationen med storm är persienner som hänger fritt på insidan av fönstren och på så vis blir en levande del av hemmet, där man kan få uttryck för sin personlighet. Gardiner har länge varit på mode och har använts tillsammans med mellanglaspersienner för att ge en mysigare känsla men nu kan folket välja på en myriad av olika persienner som passar alla möjliga inredningsstilar.

Nu kommer persiennerna inte bara i plast längre

Persienner görs idag av alla möjliga olika material och i en kaskad av olika färger och storlekar. En populär variant är gjord av exklusiva träslag, bland annat teak, och bidrar till en mer naturlig känsla i hemmet. De fungerar precis som en vanlig persienn med ett dragsnöre som enkelt drar upp eller ner persiennen med ett enkelt knyck åt sidan och sedan lite dragkraft från människan. Man vinklar enkelt persiennen för önskad effekt vilket kan bli väldigt sagoliknande i en salong eller ett vardagsrum när ljuset kommer genom en vinkling och lyser upp

Ett annat exklusivt material som används är tunt glas eller plexiglas vilket kan bli lika extraordinärt som kyrkfönstren i Vatikanstaten, eller så enkelt som enfärgad mörkgrön persienn som ger en mystisk känsla och ett stort ljusinsläpp utan att besvära de boende med direkt solljus som kan reflekteras i tv och datorskärmar. Det här alternativet rekommenderas inte till barnfamiljer då glaset är ömtåligt och alltid måste hanteras varsamt.

Metall är den stora konkurrenten till träpersienner i Stockholm; det finns många olika varianter och är enklare att forma än trä. Man kan göra specialbeställningar som ger ett unikt resultat, till exempel genom att anlita en professionell konstnär som lämnar dig med en storslagen tavla som du kan imponera på släkten genom att enkelt vrida upp eller ner persiennen.

Publicerat den
Kategoriserat som Bostad