Skydda dina möbler mot UV-strålar

Ofta är det först när skadan är skedd som man inser vilken effekt UV-strålar kan ha på möbler och inredning. När man, exempelvis vid flytt eller städning, flyttar en kudde eller tavla kan man bli förskräckt av hur mycket solen blekt tyget eller tapeten omkring.

Det finns dock flertalet sätt att skydda dina ägodelar från UV-strålning. Här nedan listar vi några sätt.

Sätt upp markiser

Ett effektivt och naturligt sätt att skydda dina möbler är att se till att solen aldrig når fram till dem. Markiser är dekorativa och kommer ge hela din bostad ett lyft. Förutom att hindra UV-strålar från att nå fram till dig och dina möbler så hjälper de även till med att hålla din bostad sval och behaglig på sommaren.

Idag finns det ett stort utbud av markiser och flera återförsäljare. Du kan köpa markiser i Norrtälje och behöver inte åka in till stan.

UV-skyddande spray

Ytterligare en väg att gå är att spraya dina möbler med skyddande impregneringsspray. Det finns flertalet fabrikat ute på marknaden och sprayerna kan ha lite olika sammansättning beroende på om de ska sprayas på hårda ytor som bord, på något mjukt som på textil eller på känsliga material som tavlor eller papper. Kom ihåg att det inte räcker att spraya en gång. Ofta behöver man spraya med jämna mellanrum för att skyddet ska bestå.

ska du använda dig av spray kan det vara värt att prova på en mindre yta först så att du ser att sprayen fungerar så som du vill och inte lämnar en tråkig yta eller beläggning.

Fönsterfilm

Ett tredje sätt är att sätta upp solskyddande film på sina fönster. Precis som med markiserna så stoppar det strålarna från att nå dina ägodelar. Fördelen med fönsterfilm, gentemot markiser, är att du för en fri utsikt. Dock syns ofta fönsterfilmen och alla tycker inte det är särskilt snygg. Vissa bostadsrättsföreningar har tom förbjudit den här typen av fönsterfilm då den anses ändra husets utseende för mycket.

Lycka till med att skydda ditt hem från UV-strålar!

Publicerat den
Kategoriserat som Solskydd